Ukus rezanci s piletinom i gljivama

Prep Time10 mins
Cook Time30 mins
Total Time40 mins
Servings: 4 osobe
Calories: 20kcal
Cost: 10 KM

Ingredients

  • 300 g kuhana piletina isječena na kocke
  • 200 g svježe gljive
  • 1 komad srednja glavica luka, isječena
  • 3 komada isječena režnja češnjaka
  • 1 komad mesna juha
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 3 žlice brašno
  • 1,5 dl kiselog vrhnja
  • 3 žlicice mljevene crvene paprike
  • 1 komad kuhani široki rezanci Ukus tjestenine

Instructions

  • Za ovo jelo možete iskoristi piletinu od koje ste prethodno skuhali pileću supu.Prokuhajte narezane gljive s lukom, cešnjakom i maslacem oko 5 minuta ili dok povrce ne postane mekano. Procijedite, dodajte kuhanu piletinu isjecenu na kockice, papar, mljevenu crvenu papriku, koncentrat rajcice, podlijte s malo mesne juhe, i dobro izmiješajte.
  • Pustite da se lagano kuha uz povremeno miješanje. U zasebnoj posudi dobro izmiješajte brašno i vrhnje, dodajte ga piletini uz stalno miješanje i prokuhajte još nekoliko minuta. Servirajte tako da preko rezananaca stavite piletinu i pospete sitno narezanim peršinom. Po želji može te dodati i ribani parmezan.

Ukus makaroni sa sirom

Prep Time45 mins

Ingredients

  • 115 g Makarona – Ukus tjestenine
  • 55 g Maslac
  • 30 g Bijelo brašno
  • 575 ml Mlijeko
  • 170 g Sir Cheddar
  • 3 kašikice Peršin
  • Sol
  • Biber
  • 100 g Prezle
  • 45 g Parmezan

Instructions

  • Zagrijete pećnicu na 180C. Skuhajte makarone.
  • U dubokoj posudi otopite maslac. 
  • Dodajte brašno i kuhajte miješajući 2 minute. Ulijte mlijeko. Pustite da uzavre uz neprestano miješanja, a zatim da tiho vrije dok se ne zgusne, oko 5 minuta.
  • Posudu sklonite s vatre. U umak dodajte makarone, sir Cheddar i peršin, pa sve dobro promiješajte. Posolite i lagano popaprite. Mješavinu pretresite u posudu za granitiranje koju ste prethodmo namazali maslacem. Promiješajte krušne mrvice i parmezan, pa pospite mješavinu po makaronima. Zapecite tako da mrvice postanu zlatnosmeđe, 30 do 35 minuta.

Ukus makaroni sa teletinom

Ingredients

  • 400 g kratki makaroni
  • 250 g teletina
  • 3 dl kiselo vrhnje
  • 3 komada jaja
  • 80 g maslac
  • prezla
  • ribani sir
  • sol
  • biber

Instructions

  • Ukus makarone skuhajte u slanoj vodi pa ih ocjedite. Vrhnje zagrijte na laganoj vatri pa njime prelijte makarone. Dodajte 3/4 maslaca, parmezan, teletinu isjeckanu na kockice, posolite, pobiberite i sve dobro izmiješajte.
    Vatrostalnu zdjelu namažite maslacem, pospite mrvicama i stavite makarone. Istucite jaja sa malo soli i bibera pa tim prelijte preko makarona. Prekrijte je listicima maslaca i pospite prezlom. Zapecite u pecnici dvadesetak minuta na oko 180 stepeni.

Ukus makaroni u slojevima

Ingredients

  • 300 g Ukus makaroni
  • 2 kašikice ulje
  • 100 g ribani sir
  • 4 komada jaja
  • maslac
  • 1 dl vrnje

Instructions

  • Makarone izlomite na manje komade i skuhate ih u vreloj vodi. Ocijedite ih i dodate dvije žlice ulja. Zdjelu premažete i naslažete u nju sloj makarona, pospete ribanim sirom i posolite.
    Zatim ogulite tvrdo kuhana jaja, izrežete ih na kolutiće i naslažete na sloj makarona. Polijte s vrhnjem i maslacom. Tako nastavite sve dok imate sastojaka, a na vrhu moraju biti makaroni. Pospete ih ribanim sirom i ispečete u pećnici.